Øystein Morten

Øystein Morten


22 12 11 40
Fag
Hjemfylke
Øystein Morten. Foto: Spartacus
Foto: Spartacus

TEMAER FOR FOREDRAG


Olav den Hellige: den andre historien

En dag gjør religionshistorikeren Øystein Morten en oppdagelse i en kirke. Han finner levninger etter det som skal være helgenkongen Olav den hellige, levninger han for lengst trodde var forsvunnet. Etter forhandlinger med den katolske kirken får han etter hvert lov til å undersøke disse i laboratoriene. Vitenskaplige eksperter ved Universitetet i Oslo, i Uppsala i Sverige og i USA settes på saken. Jakten på Olav den hellige er i gang.

Langsomt åpenbarer det seg data og informasjon fra røntgenfotografier, karbondateringer og DNA-strukturer. Dette er en annen mann enn den Snorre skildret.

Og dette er fortellingen om en helt annerledes Olav. En mann som dukker opp som en fremmed i et fremmed landskap. Som leiesoldat i England. Som morder og torturist.

Samtidig handler det om tro og håp i middelalderen, om en mektig kirke, forbyttede lik og om hemmeligheter som har ligget hos domkapitlet i Nidaros.

Ingenting er slik vi tror.

 

Magnus den gode

Som guttunge ble Magnus hentet fra Russland og gjort til konge i Norge. Han var Olav den helliges eneste sønn. Men hvem var de mennene han hadde rundt seg? Og hvem var det egentlig som hadde drept hans far? Langsomt går sannheten opp for Magnus. Og når han blir voksen, bryter helvete løs. Men akkurat idet borgerkrigen synes uunngåelig, stoppes han av sterke ord fra en skald. Så tar historien en ny vending. Den unge kongen erobrer Danmark, og en omstridt avtale gjør ham til den største arvingen Norden noensinne har hatt. Magnus skal bli konge over England. Øystein Morten skildrer kongedømmet, krigen og volden på en fascinerende livaktig måte. Slik har ingen tidligere fremstilt en norsk middelalderkonge.

(Stavkyrkja i Eidsborg. Ein biografi, Spartacus 2008; Magnus den gode, Saga bok 2011; Jakten på Olav den hellige, Spartacus, 2012)

  

 

800 års noregshistorie levande fortald på 1,5 time

I mellomalderen var det små stavkyrkjer i kvar einaste vesle bygd i Noreg. Dei var sentrum for det sosiale og religiøse livet. Øystein Mortenviserkorleis konfliktar og dramatikk i noregshistoria dukkar opp som dramatiske hendingar og mystiske spor i eit lite kyrkjeskip. Føredraget er følgd av store, detaljerte og fargerike teikningar frå kyrkja og ein film.

(Stavkyrkja i Eidsborg. Ein biografi, Spartacus 2008)

FLERE FOREDRAGSHOLDERE


KONTAKT OSS


Ta kontakt hvis du ønsker besøk av en forfatter eller oversetter.

E-post: formidling@nffo.no

Tlf: 22 12 11 48

Menu

===== DATATABLES (SORTING)=====