Nyheter
28 nye faglitterære stipender fra Kulturrådet

Ilja C. Hendel
Sverre Gunnar Haga
Det kom inn nesten 3700 søknader til Kulturrådets ekstraordinære stipendutlysning, i forbindelse med koronakrisen. 156 faglitterære forfattere og oversettere har søkt på 28 stipender som tilfaller denne gruppen.
– NFFO er glad for at 28 faglitterære forfattere og oversettere kan tildeles koronastipender, og disse vil komme svært godt med i en krevende situasjon. Vi kommer heldigvis bedre ut enn vi gjør ved fordelingen av de årlige kvotene, og ligger nå nærmere det vi mener burde være et permanent antall stipender til forfattere og oversettere av sakprosa og faglitteratur.
– Koronapandemien ser ikke ut til å være over med det første, og det er viktig at myndighetene videreutvikler tiltak som gjør at forfattere og oversettere ser at det er mulig å fortsette med det viktige arbeidet de gjør.
Det kom inn nesten 3700 søknader til Kulturrådets ekstraordinære stipendutlysning med søknadsfrist 5. august. Leder for Utvalget for Statens kunstnerstipend Trude Gomnæs Ugelstad er glad for stipendene, men mener det er en kortsiktig løsning, og ber kulturministeren øke antall faste stipender i neste års statsbudsjett, heter det på Norsk kulturråds hjemmeside.
Det er lyst ut til sammen 70 millioner kroner i disse ekstraordinære stipendene, som hver er på 100 000 kroner. Vedtakene om hvem som tildeles stipend vil være klare i midten av oktober.

Utsatt frist for vederlagsordning
Alle som har utgitt verk de siste tre årene, kan sende inn krav om å få utbetalt vederlag. I år åpner NFFO for at du kan sende inn krav fra 17. november med frist 9. januar 2026.
Norske sakprosa feiret under årets bokmesse i Leipzig
Norge var bokmessens gjesteland og søndag 30. mars var det sakprosaens dag, «Wochenende für Wissensdurstige». Programmet fant sted på magiske Schaubühne Lindenfels. Dette ble opprinnelig bygget som en dansehall sent på 1800-tallet og utgjorde det nor...

Kunstig intelligens kan bli inntektskilde for NFFO
Bibliotekvederlaget og kopivederlaget har utgjort den økonomiske grunnmuren i NFFOs snart 50-årige historie. Nå arbeides det hardt i kulissene for å utvide fundamentet for faglitterære opphavere: KI-vederlaget.