Nyheter
Her finner du siste nytt om vårt arbeid, faglige initiativer og aktuelle saker for forfattere og oversettere. Du kan også holde deg oppdatert på kommende kurs, seminarer og arrangementer gjennom vår kalender.
Utsatt frist for vederlagsordning
Alle som har utgitt verk de siste tre årene, kan sende inn krav om å få utbetalt vederlag. I år åpner NFFO for at du kan sende inn krav fra 17. november med frist 9. januar 2026.
●30. april 2025Norske sakprosa feiret under årets bokmesse i Leipzig
Norge var bokmessens gjesteland og søndag 30. mars var det sakprosaens dag, «Wochenende für Wissensdurstige». Programmet fant sted på magiske Schaubühne Lindenfels. Dette ble opprinnelig bygget som en dansehall sent på 1800-tallet og utgjorde det nor...
●11. april 2025Kunstig intelligens kan bli inntektskilde for NFFO
Bibliotekvederlaget og kopivederlaget har utgjort den økonomiske grunnmuren i NFFOs snart 50-årige historie. Nå arbeides det hardt i kulissene for å utvide fundamentet for faglitterære opphavere: KI-vederlaget.
Sterke historier fra Ukraina-forfattere
De ukrainske forfatterne Kateryna Mihalitsyna og Yevheniia Podobna sender kopier av det de skriver underveis til venner og familie, i tilfelle krigen dreper dem. Nylig gjestet de NFFOs årsmøte og fortalte sine sterke historier.
●8. april 2025Jørgen Lorentzen inn som midlertidig generalsekretær
Det nye styret i NFFO hadde sitt første møte allerede tirsdag 1. april, to dager etter de var valgt på foreningens årsmøte. En av avgjørelsene som ble fattet, var å sette inn en midlertidig generalsekretær.
●7. april 2025Den individuelle vederlagsordningen utsatt ett år til
En sak som har skapt mye engasjement blant NFFOs medlemmer, er den individuelle vederlagsordningen. Ved årsmøtet 30. mars skulle ordningens videre liv opp til avstemming.
●4. april 2025– NFFO er en bærebjelke i vårt moderne demokrati
Marte Blikstad-Balas er på plass som ny styreleder i NFFO. – Jeg kan ikke tenke meg et viktigere verv enn dette, sier den nyvalgte.
●4. april 2025NFFO ser fram mot 2040
Hvordan ser verden ut for NFFO i 2040?
Stipendrapport
Det er kjønnsbalanse i NFFOs stipendpolitikk. Men den veier Oslo-tungt. Dette er noe av funnene i en evaluering av NFFOs stipendpolitikk.
Nytt handlingsprogram til behandling
Hva skal NFFO holde på med resten av 2025? Det får medlemmene være med på å bestemme på søndag.
●25. mars 2025Forandre for å bevare
Hvordan kan vi bevare de frie stipendene som skaper ny sakprosa og samtidig oppfylle kravene i loven om kollektiv forvaltning av opphavsrett?
●23. mars 20252024 oppsummert
NFFO-året skal snart oppsummeres med nytt årsmøte. Styreleder Aage Borchgrevink finner mye å glede seg over.
●21. mars 2025Vil ha fastpris på utenlandske bøker
Medieforskerne Tore Slaatta og Helge Rønning vil endre bokloven og innføre fastpris på bøker som importeres til Norge.
●18. mars 2025Borchgrevink som arbeidende styreleder
Aage Borchgrevink er arbeidende styreleder i NFFO i perioden fram til årsmøtet i foreningen 30. mars.
●14. mars 2025Nå kommer utvalgene tilbake
Medlemsutvalgene er på vei tilbake i NFFO. Årsmøtet 30. mars skal diskutere hvordan det skal skje.
●14. mars 2025Nominer bøker til Bokhandelens sakprosapris!
Juryen for Bokhandelens sakprosapris er på plass og består av Espen Stueland, Mona Ringvei og Ingar Sletten Kolloen.
●14. mars 2025Guide: Individuell vederlagsordning enkelt forklart
Hva innebærer ordningen – og hva betyr den egentlig for deg? I denne guiden får du svar på de viktigste spørsmålene.
Ny rapport viser at varslingsrutinene i NFFO fungerer
Etter flere medieoppslag om uro og varslinger internt i NFFO i fjor høst, ble en ekstern gjennomgang bestilt. Nå foreligger den.
●24. februar 2025Her er vårens akademiske bøker!
Hvilke akademiske bøker kan vi vente oss til våren? Se lista her!
●13. februar 2025Her er vårens sakprosabøker!
Hvilke sakprosabøker kan vi vente oss i vår? Se lista her!
●20. januar 2025Alfred Fidjestøl skal skrive NFFOs 50-årshistorie
I 2028 fyller Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) 50 år. Det skal feires blant annet med en bok om jubilanten. Og den er det Alfred Fidjestøl som skal skrive.
Generalsekretær Arne Vestbø slutter i NFFO
Arne Vestbø har meddelt styret at han sier opp sin stilling som generalsekretær i NFFO. Vestbø tiltrådte som generalsekretær i april 2019, og fratrer rundt 1. mars 2025.
●7. januar 2025Norsk sakprosa går internasjonalt
Norge gjør seg klar til å entre to internasjonale bokmesser med en ambisiøs plan for å løfte norsk sakprosa på den internasjonale arenaen. I 2025 og 2026 skal Norge være gjesteland ved henholdsvis Leipziger Buchmesse og Bologna Children’s Book Fair.
●18. desember 2024821 månedsverk utbetales til faglitterære forfattere
Høstens runde med tildelinger for prosjektstipend til forfattere er nå klare. Nestleder i fondsstyret, Marte Blikstad-Balas, lover at det blir mange bøker det er vel verdt å glede seg til i årene som kommer – takket være NFFOs stipendordning.
●13. desember 2024Disse NFFO-medlemmene får reise til Svalbard
NFFO er glade for å kunngjøre at sakprosaforfatter Siri Helle og forsker Ragnhild Bjørnsen får kunstneropphold gjennom Artica Svalbard i 2025.
●4. desember 2024NFFO støtter søksmål mot staten
Stiftelsen Tinius og Varden-redaktør Tom Erik Thorsen har tatt ut søksmål mot staten. Søksmålet reiser spørsmål om den digitale masseovervåkningen krenker personvernet og ytringsfriheten, herunder pressens kildevern, etter Grunnloven, Den europeiske ...
●2. desember 2024Stipendprogrammet i Ukraina fortsetter
Nå er NFFOs og Kopinors stipendprosjekt i Ukraina sikret videre liv, med ti utdelinger årlig i tre år.
●2. desember 2024Fem nye millioner kroner til innkjøpsordningen for sakprosa!
Det ble en riktig god ukestart for sakprosaen: SV sikret fem friske millioner kroner til innkjøpsordningen for sakprosa!
●2. desember 2024Oddmund Hoel lover å styrke lærebokordningen
Vi er inne i en urovekkende utvikling for skriving og publisering av lærebøker, mener forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. – Lærebokordningen skal styrkes, lover han.
●2. desember 2024Skjermbrukutvalget bekrefter behovet for læremiddelsatsing
Skjembrukutvalget er enig med NFFO: ber staten vurdere om det bevilges nok til læremidler. – Myndighetene må følge opp utvalgets anbefaling, og sørge for at alle elever har tilgang til gode og oppdaterte lærebøker og digitale læremidler, sier NFFOs ...
●13. november 2024Statsadvokat ville utsette bokutgivelse
NFFO og Forleggerforeningen har i et åpent brev til justisminister Emilie Enger Mehl protestert, etter at Statsadvokaten i Vestfold, Telemark og Buskerud har bedt om å utsette utgivelsen av boken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen, til etter rettsp...
●13. november 2024Bokhandlerprisen til Erika Fatland!
Bokhandlerprisen 2024 tildeles Erika Fatland for Sjøfareren. Det er sjette gang på 57 år at prisen går til en sakprosabok.
●12. november 2024Publikumsrekord for sakprosafestivalen!
Den 12. sakprosafestivalen på Litteraturhuset er historie. Nok en gang med knallgodt besøk, 3736 mennesker gjestet arrangementene. Det er ny rekord!
●29. oktober 2024– Europas asylpolitikk lager mennesker som slutter å virke
– Mennesker på flukt er akademikere, journalister, forfattere, ytrere, leger, lærere og intellektuelle, så vel som håndverkere, som systematisk og med myndigheters godkjenning blir fratatt muligheten til å bruke sin stemme, sier forfatteren og overse...
●28. oktober 2024Er det ikke lengre nok med en etisk sjekkliste for sakprosa?
Etter fire år med sjekkliste og midt i en Partiet-debatt, inviterte NFFO til bransjemøte om etikk i sakprosaen.
●22. oktober 2024Nå er NFFOs Ukraina-stipender delt ut!
Ti ukrainske forfattere har nå fått NFFO-stipender på 5000 Euro hver, for å skrive om krigen. – Responsen har vært formidabel, sier initiativtaker, forfatter og redaktør Bernhard L. Mohr.
●15. oktober 2024Kristina Quintano tildeles Bokhandelens sakprosapris 2024
Kristina Quintano mottar Bokhandelens sakprosapris for boken Smugler eller grenselos?, som skildrer flykningskrisen i Middelhavet. Prisen, som er på 60 000 kroner, deles ut under Norsk sakprosafestival 26. oktober på Litteraturhuset i Oslo. Bokhandel...
●14. oktober 2024– Ingen satsing på kunnskapssamfunnet i statsbudsjettet
– Dette budsjettet viser generelt en manglende forståelse for bøkenes betydning for arbeidet med demokrati og utenforskap. Ikke bare når det gjelder læremidler i skolen og lærebøker i høyere utdanning, men også den norske og oversatte sakprosaen som ...
●7. oktober 2024Krevende tider for NFFO
– Å være leder i en vanskelig tid er åpenbart utfordrende og krevende, men også interessant. For å gjøre en best mulig jobb for foreningen, må administrasjonen som jeg leder, være i stand til å endre seg i takt med samfunnet rundt oss og vedtakene so...
●27. september 2024NFFO-styret er lydhørt
Fredag 20. september hadde Klassekampen en stor sak om Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening der flere, til dels voldsomme, anklager ble rettet mot generalsekretær Arne Vestbø og styret.
●26. september 2024Rosettaprisen 2024 til Miriam Lane!
Rosettaprisen 2024 tildeles Miriam Lane for oversettelsen Cal Flyns Forlatte steder.
●26. september 2024Frilansforumet er på plass!
Norske frilansforfattere- og oversettere møter mange store utfordringer i sitt virke. Nå oppretter NFFO et eget frilansforum som skal jobbe spesielt for denne yrkesgruppa.
●24. september 2024NFFO bygger organisasjonen for framtida
NFFO skal inn i en strategiprosess og inviterer nå medlemmer inn for å bidra til å bygge foreningslivet og politikken fram til 2040.
●24. september 2024Råd til deg som skal søke stipend
Hva må du ha med i en god stipendsøknad? Kristin Fridtun og Reidar Müller mange års erfaring fra stipendkomiteene for prosjektstipend for forfattere. Det er medlemmene i disse komiteene som vurderer alle søknadene om stipend som kommer inn. Her får d...
●23. september 2024Vurderer å gjenopprette NFFO-utvalgene
Nesten 10 prosent av medlemsmassen i NFFO er engasjerte i ulike oppgaver i foreningen. – Og flere skal det bli, lover styreleder Aage Borchgrevink.
●20. september 2024– Samarbeid, ikke samorganisering
Samarbeid med andre skribenforeninger vil fortsette, men ideen om en nyopprettet paraplyorganisasjon er satt på hold. – Paraplyen er satt i stativet, sier NFFOs styreleder Aage Borchgrevink.
●10. september 2024Endringer i NFFOs styre
Etter et ekstraordinært styremøte i NFFO mandag 9. september er det endringer i styret.
●10. september 2024Gjør som Renate - søk stipend for å skrive lærebok!
Renate Jensen fikk tre måneders stipend for å skrive lærebok. Hun ønsker å skrive en bok som skal gi studenter og lærere inspirasjon til å arbeide med at elever får snakke matematikk hver eneste dag.
●6. september 2024Nytt KI-tillegg for normalkontrakten for oversettere
Norsk Oversetterforening (NO) og NFFO har sammen med Forleggerforeningen forhandlet fram et tillegg til normalkontrakten for oversettere. Tillegget skal blant annet bidra til å regulere bruken av generative språkmodeller.
●5. september 2024Enighet om nytt KI-tillegg i normalkontrakten for forfattere
Nye tillegg om bruk av kunstig intelligens trer i kraft i dag. Det er nylig fremforhandlet tillegg til normalkontraktene som regulerer forlag og forfatters bruk av KI i faglitterære utgivelser og sakprosa.
●5. september 2024Her er høstens akademiske bøker!
Hva slags faglitteratur kan vi vente oss i høst fra norske forlag? Les hele oversikten for den akademiske bøker her!
●27. august 2024Disse er nominerte til Rosettaprisen!
Miriam Lane, Kjersti Velsand og Henninge Margrethe Solberg er årets nominerte til Rosettaprisen!
●26. august 2024Nå kan du søke prosjektstipend!
Har du en idé til en faglitterær bok? Da kan du søke prosjektstipend. For høstens stipendutlysning gjelder nye retningslinjer, så sett deg godt inn i disse før du går i gang med søknadsskrivingen
●21. august 2024Her er høstens sakprosabøker!
Så er det endelig august og bokhøst! Les lista over høstens sakprosautgivelser her.
●19. august 20241164 opphavere får rettighetsvederlagene de har krav på
Denne uken sender NFFO ut vedtak for den individuelle vederlagsordningen for 2024. 1164 opphavere vil i løpet av september få utbetalt om lag 16,2 millioner kroner. - Det må vi kunne kalle en suksess, sier NFFOs styreleder Aage S. Borchgrevink.
●5. august 2024Bibliotekvederlaget sikret for de neste 10 årene!
Gode nyheter for NFFO og stipendsøkere: Bibliotekvederlaget som står for rundt en tredjedel av foreningens inntekter, blir nå utvidet med 10 års varighet.
●12. juni 2024Treårig arbeidsstipend til fem forfattere
Det er nå klart hvem som får noen av de gjeveste stipendene NFFO deler ut: treårige arbeidsstipend for frilansforfattere. – Det blir spennende å følge de fem stipendmottakerne i årene som kommer, for dette er ambisiøse forfattere, sier Reidar Müller...
●5. juni 2024Åpner opp døra for oversettere i Norsk Forfattersentrum
Nå er også oversetterne velkommen i Norsk Forfattersentrum! – Jeg oppfordrer alle mine kolleger å melde seg inn, sier Merete Franz, oversetter og nestleder i NFFOs styre.
●29. april 2024Suksess for den individuelle vederlagsordningen
Godkjenning av individuell vederlagsordning er en av sakene som skal behandles på NFFOs årsmøte 9. mars. Fjorårets årsmøte gav NFFOs styre i oppdrag å innføre en prøveordning for 2023, og vurderingen er at ordningen har fungert godt etter hensikten. ...
●19. februar 2024Tre nye NFFO-ere klare for skriveopphold på Svalbard
NFFO og Artica Svalbard har tildelt tre forfattere et skriveopphold på Svalbard i 2024. Roald Berg, Endre Harvold Kvangraven og Ellen Viste tar med seg sin unike ekspertise for å utforske temaer som polarhistorie, ornitologi og klimaforskning.
●13. januar 202430 stipendmillioner ut til jul - Mats skal skrive lærebok om reiseliv
NFFO har delt ut årets julegaver, fem dager før juleaften. Drøyt 30 millioner i stipender ble delt ut i går.
●19. desember 2023Stjeler de språket vårt, stjeler de også kulturen vår
Norske politikere må vise at de tar kunstig intelligens og norsk språk- og kulturarv på alvor, skriver lederne av fem skribentorganisasjoner i Aftenposten.
●14. oktober 2023Stoda for læremidler i norske skoler
Digitale eller fysiske læremidler? Les funnene fra NIFU-rapporten her.
Beskatning av tilleggshonorar til oversettere
NFFO og Norsk Oversetterforening (NO) har fått endelig bekreftelse fra Skattedirektoratet på at tilleggshonorar etter normalkontrakten ved gjenbruk av oversettelse uten ytterligere aktivitet fra oversetteren, skal innrapporteres som kapitalinntekt.
●21. juni 2023Storstipend til fem forfattere!
Fem sakprosaforfattere fikk onsdag ettermiddag en svært god nyhet: du har mottatt NFFOs treårige arbeidsstipend. – Helt fantastisk. Dette betyr veldig mye. Nesten alt, sier Nina Drolsum Kroglund, som skal skrive om et helt spesielt og ukjent kapittel...
●15. juni 2023Boklov for studenter og norsk fagspråk
Lærebøker er ikke en vare på linje med tannpirkere og brød.
●10. mai 2023Studenter og forfattere sier ja til fastpris
DEBATT: Forleggerforeningens argumentasjon svikter. Alle typer akademiske bøker må inkluderes i lovens virkeområde, skriver Ina Maria Finnerud, fag- og forskningspolitisk ansvarlig, Norsk studentorganisasjon og Arne Vestbø, generalsekretær, Norsk fag...
●26. april 202340 millioner stipendkroner til norske sakprosaforfattere
I dag har Det faglitterære fond delt ut drøyt 40 millioner i prosjektstipend.
●16. desember 2022Slik slår den nye normalkontrakten ut for deg
– Dette er en god avtale for norske sakprosaforfattere, sier NFFOs Arne Vestbø om den nye normalkontrakten som nå trer i kraft.
●14. desember 2022NFFO og Forleggerforeningen enige om ny normalavtale for sakprosa
Etter tolv måneders forhandlinger er NFFO og Forleggerforeningen enige om en ny normalavtale.
●14. desember 2022SV leste NFFO-magasin - fant sakprosapenger
Tirsdag kveld ble det kjent at innkjøpsordningen for sakprosa blir styrket med ti millioner kroner. – Jeg leste i NFFOs medlemsblad at Trettebergstuen ikke fant pengene til neste års statsbudsjett. Da tenkte jeg; pokker heller, vi skal finne penger, ...
●29. november 202210 millioner til innkjøpsordningen!
I dag kom 10 millioner kroner ekstra på plass til innkjøpsordningen, etter budsjettforhandlingene mellom SV, Ap og SP.
●28. november 2022– Lærebøker for høyere utdanning og fagbøker for profesjonsmarkedet må også omfattes av den nye bokloven
Litteraturen må omfatte lærebøker og fagbøker om formålet med bokloven skal innfris til fulle, mener NFFO generalsekretær Arne Vestbø.
●16. november 2022Rødt med store økninger til kunnskaps- og kultursektoren
Rødt la i dag fram sitt alternative statsbudsjett, som inneholder positive nyheter for kultursektoren, som igjen vil være gode nyheter for mange av NFFOs medlemmer.
●15. november 2022– Det er plass til både boka og podkasten
For Bjørn Olav Jahr var bokformatet et viktig verktøy når han skulle saumfare to av Norgeshistoriens mest omtalte krimsaker.
●15. november 2022Og endelig kom boka ut
Da Arne Emil Christiansen fikk stipend for å skrive bok, var Leonid Brezjnev leder av Sovjetunionen og internett en utopi. I år, 38 år etter, kom boka.
●6. november 2022Berit Knudsen til minne
Forrige uke døde NFFOs mangeårige medarbeider Berit Knudsen. Her er Trond Andreassens tale, holdt under familiens minnestund.
●3. november 2022SV foreslår 25 millioner kroner til innkjøpsordningen
Sosialistisk Venstreparti har lagt fram sitt alternative statsbudsjett, der de blant annet ønsker en styrking av sakprosaordningen med 25 millioner kroner.
●3. november 2022Ny lov om kollektiv forvaltning på plass
Norge har fått en ny lov om kollektiv forvaltning. Det vil også vil påvirke NFFOs og Det faglitterære fonds stipendarbeid.
●31. oktober 2022– Sakprosaen må anmeldes mer som tekst, som litteratur, og ikke bare som sak
– Sakprosaens rolle kan bli sterkere, men den er faktisk ganske sterk i dag. Fordi den er så sentral for samfunnsdebatten, sa Knut Olav Åmås i sin åpningstale til Norsk sakprosafestival.
●30. oktober 2022Folkefest for sakprosaen - ny publikumsrekord!
Det ble en folkefest uten like da sakprosaen inntok Litteraturhuset i Oslo lørdag. Ti-årsfesten ga ny publikumsrekord.
●30. oktober 2022Seminar om bibliotekvederlag i Praha
For fjerde gang var NFFO initiativtaker og medarrangør av seminar 10.-12. oktober om bibliotekvederlag for europeiske land. Her følger Jørgen Lorentzens rapport.
●26. oktober 2022NFFOs kommentarer til statsbudsjettet
Statsbudsjettet for 2023 er ute på høring, og NFFO har spilt inn sine synspunkter.
●26. oktober 2022En boklov for studentene, språket og samfunnet
En boklov vil være bra for studentene, det norske fagspråket og hele kunnskapssamfunnet, skriver Arne Vestbø og Anne Schiøtz.
●10. oktober 2022Regjeringen satser på leselyst, men glemmer innkjøpsordningene og kunnskapslitteraturen
I et trangt statsbudsjett for 2023 er det bra at regjeringen satser på leselyst, og setter av til sammen 10,6 millioner til litteratur- og leselysttiltak over kulturbudsjettet.
●5. oktober 2022Her er programmet for Norsk sakprosafestival
29. oktober er det klart for Norsk sakprosafestival på Litterathurhuset i Oslo. Selveste jubileumsfestivalen!
●28. september 2022Sakprosa for barn og unge blir ny Brage-kategori
Til høsten kommer sakprosa for barn og unge inn som en egen kategori i Brageprisen, etter et initaitiv fra NFFO.
●26. september 2022– Et mindre mangfoldig bok-Norge?
– Vi ser en fare for at samlingen av redaksjonelle miljøer under samme tak vil gå ut over den litterære bredden, skriver NFFOs generalsekretær Arne Vestbø om den nye forlagskonstellasjonen Forente Forlag.
●23. september 2022Nominert til Rosettasprisen: Christian Rugstad
Christian Rugstad er stormannsgal i all beskjedenhet. For det er han nominert til Rosettaprisen.
●21. september 2022Nominert til Rosettaprisen: John Grande
John Grande er en tålmodig sjel med godt gehør. For det er han nominert til Rosettaprisen.
●18. september 2022Sakprosa-nei fra Trettebergstuen
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen slår kaldt vann i blodet på alle som forventer en økning i innkjøpsordningen for sakprosa i høstens statsbudsjett.
●15. september 2022Nomimert til Rosettaprisen: Mette Heuch Berg
Mette Heuch Berg har gjort et imponerende stykke formidlingsarbeid. For det er hun nominert til Rosettaprisen.
●14. september 2022Styrk skolebibliotekene!
Kulturfondbøker til alle skolebibliotek skaper lese- og lærelyst og må være grunnstammen i en ny leselyststrategi, skriver NFFO og en rekke andre aktører i litteraturfeltet, i nytt opprop.
●12. september 2022Nominert til Rosettaprisen: Rune R. Moen
Rune R. Moen bedriver framifrå folkeopplysning. For det er han nominert til Rosettaprisen.
●12. september 2022Nominert til Rosettaprisen: Hege Mehren
Hege Mehren har levert en oversettelse som det lukter saueull og nyslått høy av. For det er hun nominert til Rosettaprisen.
●7. september 2022Desse er nominerte til Rosettaprisen!
Dei nominerte til den fjerde Rosettaprisen er klare!
●22. august 2022Forslag til ny boklov er nå ute
Forslaget til ny boklov ble lagt fram torsdag 18. august. Les hele lovforslaget her.
●17. august 2022Nye millioner fra privatkopiering
Nå kan det være kompensasjonspenger å hente ut for deg som forfattet eller oversatte en sakprosabok i 2021. Til sammen skal rundt 6 millioner kroner deles ut.
●8. august 2022Krever at pensumlitteratur også blir sett på som forskningsformidling
NFFO reagerer på at Kierulf-utvalget trekker fram at lærebøker kan gi personlig fortjeneste. — Det er en myte vi må få slutt på, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.
●1. august 2022Litteraturmøte med SV og Venstre
– NFFOs viktigste innspill til å fremme leselyst sammenfaller med vårt viktigste innspill til statsbudsjettet for 2023: Styrk Kulturrådets innkjøpsordninger som omfatter sakprosa, sa NFFOs generalsekretær Arne Vestbø i innspillsmøte til SV og Venstre...
●24. juni 2022Rana fikk skrivestipend for å fortelle sin familiehistorie
– Jeg tilhører et folkeslag som føler seg uønsket i Norge. Folk tror mange rare ting om hvem vi er. Det er mange stereotyper som blir fremvist og skrevet om oss. Ved å skrive om meg selv i offentlig rom, tar jeg eierskap til fortellingen om hvem jeg ...
●23. juni 2022– Hvis universitetene skal legge til rette for formidling, kreves det at det stilles krav til og finnes insentiver for formidling av forskning i bokform på norsk
NFFO foreslår konkrete tiltak for å sikre akademisk ytringsfrihet. Les høringssvaret her:
●23. juni 2022Sara fikk 10 måneders stipend for å skrive monsterbok
Sara Östlund Nilsson har fått stipend for å skrive om monstre. Og om hvordan mange hundre år gamle beist egentlig også handler om vår tids “fake news”.
●21. juni 2022Stipendmillioner delt ut! Anne-Marthe skal skrive om emosjonelt arbeid
Fredag formiddag delte Det faglitterære fond ut 39 millioner kroner i stipend til norske forfattere. Anne-Marthe Rustad Indregard har fått ti månedsverk for å skrive om emosjonelt arbeid.
●16. juni 2022Oversetterkongress på Cuba
To år på overtid ble den internasjonale oversetterføderasjonens (FIT) generalforsamling og verdenskongress avholdt på Cuba i månedsskiftet mai-juni.
●15. juni 2022Suksess for NFFOs første forfatterskole
Det første kullet fra NFFOs forfatterskole er ute i det fri. Det er godt nytt for framtidige, lesende barn og unge.
●14. juni 2022Storstipendene delt ut fra Det faglitterære fond
Thomas Reinertsen Berg, Linn Stalsberg, Anne Sverdrup-Thygeson, Torgeir Ekerholt Sæveraas, Hilde Østby og Lene Stokseth er nå tildelt Det faglitterære fonds arbeidsstipend for forfattere og oversetter.
●9. juni 2022Tid for å lese skeiv sakprosa
Neste uke starter Pride over hele landet. Vi har samlet oversikten over den beste, skeive sakprosaen på norsk.
●8. juni 2022Sakprosaforlag ordnet opp i royaltyspørsmål
●30. mai 2022Bokhandelens sakprosapris til Yohan Shanmugaratnam
Årets vinner av Bokhandelens sakprosapris kunne ikke noe norsk da han begynte i 1. klasse.
●27. mai 2022Ikke glem sakprosaen, Anette!
Leserinnlegg publisert i Klassekampen 7. mai.
●17. mai 2022Balansemerket deles ut i litteraturfeltet
Litteraturbransjen skal være et trygt og inkluderende sted for alle! Derfor har flere foreninger i litteraturbransjen jobbet sammen om å utvikle retningslinjer og varslingskanaler for å forebygge og håndtere diskriminering og seksuell trakassering. E...
●10. mai 2022Her er bøkene du bør lese om Russland og Ukraina
Lyst til lære mer om Russland og Ukraina? Her er 52 sakprosabøker som gir deg innsikt og bakgrunn om land og folk.
●4. mai 2022Sakprosa for barn og unge blir ny Brage-kategori
Til høsten kommer sakprosa for barn og unge inn som en egen kategori i Brageprisen.
●3. mai 2022Nå blir det lettere å bli medlem av NFFO
I helga vedtok årsmøtet i NFFO å senke kravene for å bli medlem av foreningen.
●31. mars 2022Ny strategi vedtatt av årsmøtet
I helga vedtok årsmøtet i NFFO det nye strategien for de neste tre årene. – Vi ønsker med dette å bli en enda tydeligere organisasjon, sier styreleder Aage Borchgrevink.
●27. mars 2022– Forlagene ønsker å rydde opp
– For faglitteraturen er det en stor vilje blant de fleste forlagene til å rydde opp uklarhetene rundt nedsettelsessalg, sier Anna Moxnes Stabell, juridisk rådgiver i NFFO.
●24. mars 2022Trond Andreassen utnevnt til Ridder av 1. klasse
Hans Majestet Kongen har utnevnt tidligere generalsekretær Trond Andreassen, Oslo, til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
●24. mars 2022Felles løft for afghansk litteratur i Norge
– Afghanistan er en ruin. Men jeg lover at i denne ruinen ligger skjulte litteraturskatter, sier Zahir Atari. Nå skal skatten forhåpentligvis ut til norske lesere.
●7. mars 2022Hva har du krav på som forfatter?
NFFOs jurister jobber nå for fullt med å hjelpe forfattere som ikke har fått den royaltyen de burde ha når forlagene har kjørt sine salgskampanjer. Anna Stabell tror det er store mørketall der ute.
●1. mars 2022Vårens akademiske bøker 2022!
Perifere domstoler, skolefravær, flerspråklighet, digitale styrerom, litteraturhistorie, animasjon, filmteori, livsmestring, tilbakebetaling av trygdeytelser, skipssikkerhet, morfologi, missiologi, oppbrotsteologi, fenomenologi, kildekritikk og mye m...
●15. februar 2022Bokbransjen til kamp mot seksuell trakassering
Hvordan kjempe mot seksuell trakassering, og gi hjelp til de som er utsatt for det? Nå har bokbransjen varslingsrutiner klare. 22. mars debatteres temaet på Litteraturhuset i Oslo.
●13. februar 2022Vårens sakprosabøker 2022!
Hva kommer fra norske forlag denne vinteren og våren. Se lista her over vårens sakprosabøker!
●2. februar 2022NFFO dobler den juridiske innsatsen
Gode nyheter for alle NFFO-medlemmer: nå er foreningen forspent med to juridiske rådgivere. Anna Moxnes Stabell og Juliane Strøm Killengreen er klart til dyst!
●26. januar 20222021 var et godt år for bøkene
Lærebøker og sakprosa er blant vinnerne i bokmarkedet for 2021.
●13. januar 2022Kunsten å oversette sakprosa
– Jeg liker det når jeg får lære ting som gjør at verden blir større og mer spennende enn jeg opprinnelig trodde at den var, sier oversetter Rune R. Moen.
●1. januar 2022Kunsten å låne ut sakprosa
Når Sissel Fjeldet ser for seg drømmebiblioteket, er det et med enda mer formidling av sakprosa.
●31. desember 2021Kunsten å selge sakprosa
Hvordan kan du gjøre boka di til en bestselger? Her og nå skal du få alle hemmelighetene fra ARKs kategorisjef Marit Grue!
●30. desember 2021Kunsten å korrekturlese sakprosa
Å finne andres skrivefeil betyr å slutte å skanne og begynne å se. Hedda Vormeland er både oversetter, språkvasker og ivrig med rødpennen.
●29. desember 2021Kunsten å språkvaske sakprosa
Man skulle kanskje tro at språkvaskeri og syntaktisk kokevask innebar mye hardkokt regelrytteri. Men for Kaja Rindal Bakkejord er det å språkvaske mer å sammenlikne med musikk.
●28. desember 2021Kunsten å redigere sakprosa
Når du legger ut på skrivingens omskiftelige hav, trenger du en kaptein. Redaktøren får deg i havn på reisen fra idé til gjennomført prosjekt.
●27. desember 2021Kunsten å skrive sakprosa
– Du trenger ikke å ha det gøy for å være forfatter. Bare gjør jobben din. Hold kjeft og jobb, sier Ivo de Figueiredo.
●26. desember 2021Ewa og Even fikk stipend!
Ewa Sapiezynska og Even Fallan var to av 237 søkere som i går kunne juble for prosjektstipend fra Det faglitterære fond. Fredag ble det delt ut 39,2 millioner kroner i stipender.
●17. desember 202115 år siden oversetteraksjonen: Da alt ble til det bedre
I år er det 15 år siden norske oversettere gjennomførte en fire måneder lang aksjon mot forleggerne, for bedre arbeidsvilkår. Den skulle vise seg å føre til et viktig gjennomslag.
●16. desember 2021913 kom på Stavanger-festivalen
Mange fulle hus på en meget godt besøkt Stavanger sakprosafestival i 2021, den ulmende pandemiske situasjonen tatt i betraktning.
●1. desember 2021Møtte kulturministeren
Norske skribentorganisasjoner fikk en speeddate med kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i går.
●29. november 2021Kristina blir ny sjef for sakprosafestivalen
Kristina Quintano blir ny sjef for sakprosafestivalen i Oslo, som fyller 10 år neste år.
●18. november 2021Første dag for forfatterskolen
Og så var NFFOs skriveskole i gang! Skrivelærer Bjørn Arild Ersland håper og tror det skal komme mye god sakprosa for barn og unge ut av den.
●14. november 2021NFFO bidrar i kampanje for NRK-arkivet
Landet mest innholdsrike TV-arkiv kan forsvinne ved nyttår, fordi NRK vil presse ned honoraret til opphaverne. NFFO støtter kampanjen #ikketilgjengelig for bedre vilkår.
●11. november 2021– Pass på dine Mammutsalg-rettigheter!
– Forfattere bør passe på sine Mammutrettigheter. Enkelte forlag misbruker eller mistolker normalkontraktens hjemmel for nedsettelsessalg, sier Anna Moxnes Stabell, NFFOs juridiske rådgiver. I løpet av desember vil NFFO sende ut en egen undersøkelse ...
●11. november 2021Mer sakprosa, større ytringsrom
Anne Oterholm og Lars Petter Hagen i Norsk kulturråd mener budsjettforhandlingene i Stortinget bør ende med en styrket innkjøpsordning for sakprosa.
●9. november 2021Skuffet over regjeringens tilleggsbudsjett
Tilleggsproposisjonen fra regjeringen Støre ble ikke det litteraturbransjen kunne håpe på, mener NFFOs Arne Vestbø.
●7. november 2021Les Carsten Jensens festivalforedrag: Længslens kongevej af lys
Carsten Jensen holdt åpningsforedraget under årets sakprosafestival i Oslo. Her kan du lese den mesterlige teksten om hans opplevelse av pandemi, pandemiens etterspill og personlig sorg.
●28. oktober 2021Kampen for det norske forskningsspråket
9 av 10 vitenskapelige artikler fra norske universitet og høgskoler er på engelsk. Det er den største trusselen for norsk som samfunnsbærende språk i framtida. Men motstandskampen er i gang.
●28. oktober 2021Læreboka gir forskningen vinger – sett pris på den
Ledere i Universitetsforlaget og Aschehoug gir Alexander Sandtorv sin fulle støtte i kampen for bokskriving i akademia.
●19. oktober 2021Hva er norske bøkers framtid i akademia?
9 av 10 forskningsartikler som publiseres i Norge blir publisert på engelsk. Forskere som ønsker å komme ut i bokform til den norske allmennheten får ingen publiseringspoeng. Hva betyr det for norske fag- og lærebøkers framtid?
●13. oktober 2021Glad for ny regjeringsplattform
– Mye å glede seg over for litteratur- og kunnskapssektoren, sier NFFOs Arne Vestbø om den nye regjeringsplattformen.
●12. oktober 2021– Skuffet over statsbudsjettet
●11. oktober 2021Linn klar med ny sakprosafestival
Linn Stalsberg lover et blikk inn i uvirkeligheten når hun nå inviterer til den niende utgaven av Norsk sakprosafestival i Oslo.
●10. oktober 2021– Hvorfor skal formidling gi tellekantuttelling?
– Vi trenger forskningsformidling og vi trenger bøker. Men det er ikke nødvendig at det skal gi uttelling i tellekantsystemet, sier Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen.
●7. oktober 2021– Vi har glemt hvorfor vi har kalt det humaniora, det menneskelige aspektet har forsvunnet
Bergsveinn Birgisson sa opp jobben i akademia for å kunne bokformidle historiefaget til et bredere publikum.
●6. oktober 2021– Det formidles massivt ved UiO
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo er uenig med sin fagkollega Alexander Sandtorv. – Det formidles massivt ved UiO.
●5. oktober 2021– Formidling er noe av det viktigste vi kan gjøre i akademia. Men det blir ikke tatt på alvor av UiO
Kjemiker og forfatter Alexander H. Sandtorv er så fortvilet over manglende vilje til forskningsformidling ved Universitetet i Oslo, at han vurderer å forlate sektoren.
●4. oktober 2021Gjør som Jan - søk stipend for å skrive bok
Jan Grue søkte – og fikk – stipend fra Det faglitterære fond for å skrive fagbok. Nå kan også du søke om stipend for å skrive.
●3. oktober 2021Gjør som Helje – søk stipend for å skrive bok
Helje Kringlebotn Sødal søkte – og fikk – stipend fra Det faglitterære fond for å skrive fagbok. Nå kan også du søke om stipend for å skrive.
●29. september 2021Solidaritet med Afghanistan
– Norge har et moralsk og politisk ansvar og må bidra til å beskytte kollegaer i Afghanistan og åpne dørene for flere av dem som nå er spesielt truet, skriver norske forfatter- og oversetterorganisasjoner.
●18. september 2021Mer sakprosa til folket!
– Innkjøpsordningen for sakprosa skal få en kraftig økning, lover Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV i en felles erklæring
●9. september 2021Nye millioner fra privatkopiering
Nå kan det være kompensasjonspenger å hente ut for deg som forfattet eller oversatte en sakprosabok i 2020. Til sammen skal rundt 5 millioner kroner deles ut.
●5. september 2021– Framveksten av engelsk gir oss kunnskapshull om nasjonale og lokale forhold
– Framveksten av engelsk i norsk akademia vil medføre at vi får kunnskapshull om nasjonale og lokale forhold. Det er alvorlig for samfunnsutviklingen her hjemme, sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet.
●17. august 2021Politisk engasjement for innkjøpsordningen
Innkjøpsordningen og fastprissystemet var temaene da NFFOs Arne Vestbø møtte Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen tirsdag ettermiddag.
●10. august 2021Etterlyser strømmekontrakt for sakprosaforfattere
De skjønnlitterære forfatterforeningene har nå fått landet en kollektiv avtale for strømming av lydbøker. – Naturlig at sakprosaforfattere nå får samme type avtale, sier NFFOs generalsekretær Arne Vestbø.
●11. juli 2021Vil ikke støtte oppropet mot Ytringsfrihetskommisjonen
NFFOs styreleder Aage Borchgrevink mener kunstnere må ha selvtillit nok til å ta en åpen debatt med Sløseriombudsmannen.
●3. juli 2021Norges første utstilling for sakprosategneserier
19. august åpnet en ny, nasjonal utstilling som viser fram landets fremste skapere av tegnet sakprosa.
●23. juni 202140 stipendmillioner delt ut!
Det ble en ekstra fin sommerdag for 260 sakprosaforfattere i dag: Det faglitterære fond delte ut 40,7 millioner kroner til nye bokprosjekter. Katherine Duarte, som gikk på NFFOs mangfoldskurs i vinter, er en av de glade mottakerne.
●21. juni 2021Ny boklov etter 100 dager
NFFO og Den norske Forfatterforening møtte Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen i går. Det endte med gode lovnader for boklov og innkjøpsordningen for sakprosa.
●17. juni 2021Fem fikk treårig arbeidsstipend
Det ble en jubelfredag for fem sakprosaforfattere i dag. Erika Fatland, Andreas Tjernshaugen, Alf van der Hagen, Tore Skeie og Thomas Horne fikk tildelt treårig arbeidsstipend fra Det faglitterære fond.
●10. juni 2021Engelsk i akademia: – Studentene er fanget av systemet
– Mange studenter har egentlig ikke noe valg hvis de tar fag hvor engelsk fagspråk dominerer. Når studentene bare lærer engelske begreper i faget, kan man ikke vente at de vil skrive på norsk, sier Annbjørg Pasteur Stø i Norsk studentorganisasjon (NS...
●9. mai 2021Norsk språk er blitt ein truga art
9 av 10 vitskaplege artiklar frå norske universitet og høgskular er på engelsk. Det er den største trugselen for norsk som samfunnsberande språk i framtida.
●5. mai 2021– Akademia må innse at det er språket som binder oss sammen
– Oppfordre studenter til å skrive norsk, slutt å lete etter utenlandske lærere og forskere bare fordi de er utenlandske, slutt med premiering for angivelige internasjonale læringsmiljøer og ikke minst: verdsett lærebøker på norsk, sier Pål Veiden ve...
●5. mai 2021– Pass på boka di!
– Forfattere bør passe seg for at aviser, podcaster og andre medieaktører «bruker opp» boka deres, sier Jon Gangdal. Selv opplevde han at av hans bøker ble usynlig som hovedkilde til en ny, populær podcast.
●28. april 2021Visjon om et leseløft
Skal Norge fortsatt ha et lesende folk, må noe gjøres. Et samlet språk- og litteraturfelt i Norge inviterer til et løft for litteratur og lesing og fremhever fem punkter for kunnskaps- og kulturpolitikken.
●22. april 2021Er de digitale læremidlene frelsen?
Hvordan skal skolen skape gagns mennesker? Gjør overgangen fra analoge boktekster til digitale klasserom dagens elever bedre skikket til å møte verden? Vi lot tre skarpskodde lesere se på noen av de nye verkene i skolen.
●11. april 2021– Lærebøker er også sakprosa
Dr.philos. Egil Børre Johnsen mener tida er overmoden for at også lærebøker får hedersbetegnelsen sakprosa.
●8. april 2021– Hva slags lærebøker trenger vi til Fagfornyelsen?
– Mens man villig vekk diskuterer både form og innhold i andre sakprosabøker, hvorfor er det nesten ingen som bryr seg om hva slags litteratur vi tilbyr barna våre?, spør Ane Christiansen. Les den prisvinnenende forfatterens kronikk om Fagfornyelsen ...
●7. april 2021Respekt i handfast form
Det er gode grunnar til å tru at knappare ressurstilgang bidreg til eit tøffare debattklima, difor er det viktig å arbeide for mest mogeleg rettferdig fordeling av ressursane, skriv Merete Røsvik i sin leiar i det nye nummeret av Prosa.
●17. februar 2021Løslat Volha Kalackaja!
Våre søsterorganisasjoner i Østerrike har forfattet et opprop til støtte for den hviterussiske oversetteren Volha Kalackaja, som vi her gir vår fulle tilslutning til.
●31. januar 2021Agnete og Andreas fikk penger
3,2 millioner kroner skal nå deles ut til faglitterære forfattere og oversettere. Oversetter Agnete Øye og forfatter Andreas Viestad er to av nærmere tre tusen som nå har krav på utbetaling.
●19. januar 2021Nulltoleranse for seksuell trakassering i bokbransjen
Fire prosent av respondentene i litteraturfeltet svarer at de i løpet av de siste to årene har blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep i jobbsammenheng. En samlet bransje vil nå ha nulltoleranse for seksuell trakassering eller annen uøn...
●19. januar 2021Alt du trenger å vite om dine lydrettigheter
Hvilke rettigheter har du som faglitterær forfatter hva gjelder kontrakter for strømming og lydbok? Få alle svarene her – fra NFFOs Jan Terje Helmli!
●8. desember 2020Kartlegger omfanget av seksuell trakassering
Tirsdag 8. desember sendte skribentorganisasjonene og Forleggerforeningen ut en undersøkelse blant sine medlemmer om seksuell trakassering i litteraturbransjen.
●4. desember 2020Sammen om en trygg bransje
Skribentorganisasjonene og Forleggerforeningen har i dag hatt et felles møte for å diskutere tiltak for å motvirke seksuell trakassering i litteraturbransjen. Les det felles oppropet her.
●13. november 2020Bokbransjens retningslinjer mot seksuell trakassering
Ny kartlegging om seksuell trakassering i bokbransjen er på trappene.
●11. november 202030 år med oversetterne!
I år er det 30 år siden oversetterne kom ombord og Norsk faglitterær forfatterforening (NFF) ble til Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).
●9. november 2020– Styrk innkjøpsordningene!
Innkjøpsordningen var viktigste tema for NFFOs Arne Vestbø i høringsrunden om statsbudsjettet.
●21. oktober 2020NFFO-støtte ble til tusenvis av SNL-artikler
Siden april har NFFO støttet Store norske leksikon med 1,75 millioner kroner, øremerket til honorar for kriserammede frilansere. Drøyt 9 000 nye artikler har så langt blitt oppdatert.
●12. oktober 202028 nye faglitterære stipender fra Kulturrådet
Det kom inn nesten 3700 søknader til Kulturrådets ekstraordinære stipendutlysning, i forbindelse med koronakrisen. 156 faglitterære forfattere og oversettere har søkt på 28 stipender som tilfaller denne gruppen.
●7. august 2020300 000 i stipend for å skrive om Oslos migranter
– Gjennom hele oppveksten drev stefaren min asyladvokatpraksis i kjelleren vår. Jeg kom tidlig tett på problemstillingene, sier Vilde Fastvold. Nå skriver forskeren bok om Oslos migranter og undergrunnsøkonomi.
●19. juni 202043 stipendmillioner delt ut - Carline skriver bok om ytre høyre
Da er vårens stipendrunde fra Det faglitterære fond gjennomført 242 prosjekter får i alt 43,6 millioner i stipend. Carline Tromp skal skrive en bok om høyreradikale.
●17. juni 20201,85 nye milliarder kroner til kultur, idrett og frivillighet bidrar til mer aktivitet
Kulturminister Abid Q. Raja lover nye millioner til norske forfattere.
●29. mai 2020Bjørn Arilds tolv skrivetips for sakprosa for barn og unge
Bjørn Arild Ersland mener sjangeren sakprosa for barn og unge burde få et løft, og oppfordrer andre forfattere: Bli med ut og lek! – Det er en veldig gøy sjanger og skrive i, sier forfatteren.
●10. mai 2019