Nyheter
Bokbransjens retningslinjer mot seksuell trakassering

Sverre Gunnar Haga
Ny kartlegging om seksuell trakassering i bokbransjen er på trappene.
#metoo er igjen blitt aktualisert etter at Agnes Ravatn tok opp temaet i sin søndagsspalte i Aftenposten. Under overskriften “Den himmelske freds Sehesteds plass?” skriver hun om at norske forlag har fått varsel om seksuell trakassering – uten å følge opp.
“Bokbransjen er som kjend marinert i alkohol, framleis tungt romantisert, grenseoverskridande oppførsel blir premiert, og ære og lovord kan få fram det absolutt verste i kven som helst. Og for dei som måtte tenkje at smittevern set ein effektiv stoppar for seksuell trakassering – ein har alltids telefon.
Kva så med den norske bokbransjen? Har me trakassering og sexisme her? Ja. Som i dei fleste bransjar. Er saker blitt varsla til forlag? Ja. Har det fått eit etterspel? Nei. Ikkje etter det eg veit."
I sin kronikk etterspør Ravatn en grundig spørreundersøkelse blant forfatterne, for å avdekke konkrete eksempler på uønskede forhold. Forleggerforeningens direktør Heidi Austlid lover å følge opp utspillet fra Ravatn. Til Bok 365 sier hun:
– Vi skal gjennomføre en slik kartlegging i norsk litteraturbransje. En kartlegging vil høyst sannsynlig avdekke omfanget og gjøre oss i stand til å iverksette tiltak. Da vil vi se hvilke strakstiltak som må til, men også hvordan vi skal arbeide mer langsiktig. Mitt budskap er klart: Det skal være trygt å være del av litteraturbransjen, enten man er fast ansatt eller om man har kontrakt på en enkeltutgivelse. Det skal være trygt både å skrive og å skape litteratur, sier Austlid.
I november 2017 ble det utarbeidet felles retningslinjer for trakassering, blant bransjens egne. Med i dette arbeidet var Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk Oversetterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Forfattersentrum, Bokhandlerforeningen og Den norske Forleggerforening.

Utsatt frist for vederlagsordning
Alle som har utgitt verk de siste tre årene, kan sende inn krav om å få utbetalt vederlag. I år åpner NFFO for at du kan sende inn krav fra 17. november med frist 9. januar 2026.
Norske sakprosa feiret under årets bokmesse i Leipzig
Norge var bokmessens gjesteland og søndag 30. mars var det sakprosaens dag, «Wochenende für Wissensdurstige». Programmet fant sted på magiske Schaubühne Lindenfels. Dette ble opprinnelig bygget som en dansehall sent på 1800-tallet og utgjorde det nor...

Kunstig intelligens kan bli inntektskilde for NFFO
Bibliotekvederlaget og kopivederlaget har utgjort den økonomiske grunnmuren i NFFOs snart 50-årige historie. Nå arbeides det hardt i kulissene for å utvide fundamentet for faglitterære opphavere: KI-vederlaget.