Nyheter
En formiddag viet åpen forskning

Fra venstre Terje Colbjørnsen, Tove Lie, Arne Vestbø, Guro Elisabeth Lind, Vidar Røeggen og Olav Torvund.
Julie Holdal Hansen
Julie Holdal Hansen
Sammen med Forskerforbundet arrangerte NFFO et seminar om åpen forskning og konsekvensene for akademisk frihet, immaterielle rettigheter og det litterære kretsløpet 5. mars.
På programmet stod panelsamtaler om utviklingstrekk som utfordrer akademisk frihet, immaterielle rettigheter og vilkår for utvikling av lærebøker. Diskusjonene tok blant annet for seg åpen forskning og lisenskrav, og hvilke mål og strategier som gjelder for vitenskapelig publisering.
I panelsamtalen om åpen forskning og det litterære kretsløpet innledet generalsekretær i NFFO, Arne Vestbø, hvor han blant annet pekte på sammenhengene i det litterære kretsløpet:
– I sum er vi redd for at manglende forståelse for den litterære infrastrukturen og for lav satsing på utvikling av ny kunnskapslitteratur vil føre til en svakere forbindelse mellom akademia og samfunnet for øvrig. Da har paradoksalt nok en av målsetningene med åpen forskning – at samfunnet lett skal få tilgang – fått den paradoksale effekten at tilgjengeligheten for folk flest likevel blir lavere enn før.
I den etterfølgende panelsamtalen deltok Vidar Røeggen, seniorrådgiver i Universitets- og høyskolerådet, Trygve Riiser Gundersen, redaktør i Forlaget Press, og Terje Colbjørnsen, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur, BI. Samtalen ble ledet av redaktør i Khrono Tove Lie.
Terje Colbjørnsen trakk fram at dagens tellekantsystem i premierer det som er best for den enkelte akademiker snarere enn samfunnet som helhet.

Fra venstre Guro Elisabeth Lind, Vidar Røeggen, Olav Torvund og Randi Iversby.
Olav Torvund, jusprofessor ved Universitetet i Oslo, holdt en innledning til seminaret andre panelsamtale: Åpen forskning, lisenskrav og akademisk frihet. Et opphavsrettslig blikk på Creative Commons.
Panelet besto av Guro Elisabeth Lind, leder av Forskerforbundet, Vidar Røeggen, seniorrådgiver i Universitets- og høyskolerådet og Randi Iversby, biblioteksdirektør ved Universitetet i Oslo.
Se seminaret i opptak
Som medlem i NFFO kan du se seminaret i opptak i Medlemsportalens oppslagstavle.
Ikke medlem? Les om medlemskap i NFFO her, og bli med på laget!

Kunstig intelligens kan bli inntektskilde for NFFO
Bibliotekvederlaget og kopivederlaget har utgjort den økonomiske grunnmuren i NFFOs snart 50-årige historie. Nå arbeides det hardt i kulissene for å utvide fundamentet for faglitterære opphavere: KI-vederlaget.

Sterke historier fra Ukraina-forfattere
De ukrainske forfatterne Kateryna Mihalitsyna og Yevheniia Podobna sender kopier av det de skriver underveis til venner og familie, i tilfelle krigen dreper dem. Nylig gjestet de NFFOs årsmøte og fortalte sine sterke historier.

Jørgen Lorentzen inn som midlertidig generalsekretær
Det nye styret i NFFO hadde sitt første møte allerede tirsdag 1. april, to dager etter de var valgt på foreningens årsmøte. En av avgjørelsene som ble fattet, var å sette inn en midlertidig generalsekretær.