Nyheter
Enighet om nytt KI-tillegg i normalkontrakten for forfattere

Arne Vestbø (NFFO) og Trine Skei Grande (Forleggerforeningen) er fornøyd med normalkontraktens nye KI-tillegg.
Ilja C. Hendel, Forleggerforeningen
NFFO/Forleggerforeningen
Nye tillegg om bruk av kunstig intelligens trer i kraft i dag. Det er nylig fremforhandlet tillegg til normalkontraktene som regulerer forlag og forfatters bruk av KI i faglitterære utgivelser og sakprosa.
Fremveksten av generative KI-modeller innebærer helt nye utfordringer for bokbransjen. NFFO har sammen med Forleggerforeningen hatt gode og grundige forhandlinger om hvordan foreningene best forholder seg til disse utfordringene.
Tilleggsprotokollen til normalkontrakten er åpen og fremtidsrettet, og vil bidra til god og transparent forvaltning av rettigheter knyttet til verkene som produseres.
Protokollen forplikter både forlag og forfatter til å informere hverandre om bruk av kunstig intelligens i tilknytning til verket – både i frembringelsen og i etterkant. Protokollen gjelder for sakprosautgivelser, og for utgivelser av fagbøker og lærebøker for høyere utdanning.
– NFFOs arbeid med kunstig intelligens og generative språkmodeller følger flere spor, og ryddige kontraktsforhold er ett av dem. Vi er derfor glade for at vi nå har kommet frem til enighet med Forleggerforeningen om hvordan dette skal håndteres innenfor gjeldende normalkontrakter for forfattere», sier Arne Vestbø i NFFO.
– Vi er glade for den gode dialogen vi har hatt om denne protokollteksten. Det er godt at vi bygger tillitt til hverandre på et område hvor det er viktig at vi finner fremtidsrettede arbeidsmåter. Med denne teksten kan vi utvikle tillitt mellom partene, og likevel finne gode og kvalitetssikrede nye måter å jobbe på, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen.

NFFO svarer Røeggen: Hvor er feilene?
NFFO ønsker debatt om norsk språk i akademia velkommen, men trenger at kritikerne kommer med konkrete innvendinger fremfor vage påstander.

Fra hamster-tekst til faktabok for barn
Det startet med at vi fikk en dverghamster. Jeg begynte å skrive om den, og tenkte for første gang i livet at jeg burde skrive for barn, forteller Gøril Sæther.

Vårens stipendtildeling
Stipendet med klart flest søkere, prosjektstipendet for forfattere, er nylig delt ut. Totalt deles det ut 36,9 millioner kroner fordelt på 212 prosjekter.