Nyheter
NFFOs forfatterskole for sakprosa for barn og unge åpner for opptak

Ilja C. Hendel
Julie Holdal Hansen
Søk plass innen 4. august!
Til høsten starter et nytt studieår for NFFOs store satsning på sakprosa for barn og unge. Forfatterskolen gjennomføres nå for femte gang og har vært starthjelp for en rekke bøker.
Hovedlærer er Bjørn Arild Ersland, og med seg som skrivelærer har han Hilde Hagerup. Begge med professorkompetanse i skrivekunst for barn.
Forfatterskolen har bidratt til at flere utgivelser har sett dagens lys, og flere er underveis. En av de første utgivelsene, Ragnhild Holmås’ Ordenes hårreisende hemmeligheter, ble belønnet med Brageprisen for sakprosa for barn og unge i 2023.

Bjørn Arild Ersland er hovedlærer på NFFOs forfatterskole

Hilde Hagerup underviser på NFFOs forfatterskole.
Med forfatterskolen utvider NFFO rammene for hva en sakprosabok kan være
Går rett på de saftige sakene
Ragnhild Holmås var del av det første kullet på forfatterskolen:
– Det var stor stas å bli tatt opp til forfatterskolen! Den ga oppmuntring da jeg trengte det, og tupp i ræven da dét var nødvendig. På forhånd fryktet jeg at lekenheten kunne gå på bekostning av fagligheten, men den frykten ble punktert. Faglighet-frykten er et handicap vi sleper med oss fra universitetet. Nei, vi må ikke starte boken med metode og begrepsforklaringer, vi kan gå rett på de saftige sakene. Vi kan sette hensynet til leseren først. Da en forfatter av Alfred Fidjestøls kaliber kom som gjest og understreket dette, var det befriende. Med forfatterskolen utvider NFFO rammene for hva en sakprosabok kan være, sier hun.

Fra første kull i NFFOs forfatterskole. Fra venstre: Bjørn Arild Ersland, Raghild Holmås, Synne Ulltang og Guri Fjeldberg.
Elisabeth Moseng, også deltaker på første kull, forteller at hun har fått opp øynene for sakprosa for barn som en spennende sjanger med mange muligheter:
– Den største a-ha opplevelsen må være at man ikke nødvendigvis behøver å være ekspert på det man velger å skrive om når man starter på et prosjekt. At man nettopp ved å ikke kunne så mye om tema, kan nærme seg det med et barns nysgjerrighet. Så kan man tilegne seg kunnskapen etter hvert, og om nødvendig knytte til seg noen eksperter på tema. Fokuset på skolen har vel så mye vært måten man velger å formidle stoffet på. Heier på at skolen fortsetter i mange år!
Les intervjuet med Ragnhild Holmås og Elisabeth Moseng her
Forfatterskolen ble en frigjøringsprosess
Eirin Holberg er også tidlig deltaker på forfatterskolen. I fjor kom hennes første sakprosabok for barn, og to bøker til i samme serie er underveis.
– Jeg begynte på en sakprosabok for barn for mange år siden, men jeg strevde med å finne en stemme som fungerte og boka ble aldri ferdig. Da jeg så utlysningen til forfatterskolen slo det meg med en gang at her er det, her er det jeg trenger for å skrive bøker som barn synes er spennende! Og slik ble det. På forfatterskolen var vi en hel gjeng med skriveglade personer i samme situasjon, og det å få bli del av et så motivert og engasjert miljø gjorde at noe løsnet. Vi gjorde blant annet skriveøvelser der vi måtte skrive raskt uten å tenke oss om, og plutselig kom stemmen jeg hadde lett etter fram og føltes som min egen. Tiden på forfatterskolen ble for meg en frigjøringsprosess der jeg fikk mot til å skrive slik det er naturlig for meg. Alt jeg lærte der av hovedlærerne Bjørn Arild Ersland og Ingvild Rishøi (Rishøi var skrivelærer for det første kullet. Red. anm.) og alle de dyktige gjesteforeleserne, er med meg hver dag. Også når jeg skriver for voksne, forteller Holberg.
Les intervjuet med Eirin Holberg her
Slik søker du
- Skriv maksimalt to sider á 1500 tegn med mellomrom om temaet varme. Søknadsteksten bør være nyskrevet og være et utdrag fra et kapittel, vi ønsker å få inntrykk av hvordan du skriver nå. Teksten til opptaket er ikke nødvendigvis den eleven skal jobbe med gjennom året. Du velger selv hvilken manusidé du skal jobbe med om du kommer inn på skolen.
- Søknadsteksten skal være et utgangspunkt for en barne- eller ungdomsbok. Du velger tilnærming selv – det kan for eksempel være en psykologisk, fysiologisk, historisk eller en dokumentarisk tilnærming, men det må være sakprosa.
- Skriv ti setninger om deg selv og søknadsteksten i ett dokument og send til arrangement@nffo.no innen 4. august.
Søkerne får svar i løpet av august. Det vil ikke bli gitt begrunnelser for vurderingene av søknadene. Har du spørsmål? Kontakt prosjektleder i NFFO, Kristine Isaksen.
I utvelgelsen av deltakere, er det selve søknadsteksten som vurderes, og i mindre grad bakgrunnen din.
Deltakerne må ha god kapasitet til å utvikle sitt eget manus gjennom skoleåret, og bidra med lesninger og innspill til sine medelevers manus.
Datoer for samlingene i 2025-26
- 17.-18. oktober
- 21.-22. november
- 9.-10. januar
- 27.-28. februar
- 10.-11. april. Denne lørdagen holder vi på fram til kl. 17.
Tidspunkt for samlingene er fredager kl. 15-20 og lørdager kl. 09:30-14. Alle samlingene finner sted i NFFOs lokaler i Uranienborgveien 2 i Oslo. Skolen er helt gratis, og NFFO dekker reiseutgiftene til dem som bor utenfor Oslo.
NFFO forfatterskole er del av vår storsatsing på sakprosa for barn og unge. Målet med forfatterskolen er å øke antallet sakprosabøker for barn og unge og styrke forfatterbestanden, samt å bidra til en rik og variert faglitteratur for denne aldersgruppa.

Revidert nasjonalbudsjett: 12 millioner ekstra til skolebibliotek
- Velfylte skolebibliotek er en viktig investering i kommende generasjoner, sier fungerende generalsekretær Jørgen Lorentzen.

NFFO søker generalsekretær
Bli den som leder og løfter den norske sakprosaen, ytringsfriheten og demokratiet

Utsatt frist for vederlagsordning
Alle som har utgitt verk de siste tre årene, kan sende inn krav om å få utbetalt vederlag. I år åpner NFFO for at du kan sende inn krav fra 17. november med frist 9. januar 2026.