Nyheter
Norges første utstilling for sakprosategneserier

Kristian Krohg-Sørensen (illustrasjon) / Magnus Nyquist (design)
Sverre Gunnar Haga
19. august åpnet en ny, nasjonal utstilling som viser fram landets fremste skapere av tegnet sakprosa.
Tittelen er SAKLIG! Norges beste tegneserier fra virkeligheten, og presenterer for første gang i samlet flokk landets fremste serieskapere, i en utstilling som skal vises over hele Norge. Hovedutstillingen får premiere på Serieteket på Deichman Grünerløkka i Oslo.
Deretter skal utstillingen ut på tur, og vises også på Bergen bibliotek, Litteraturhuset i Trondheim, Sølvberget Stavanger, Kristiansand folkebibliotek og Tromsø bibliotek. I tillegg til selve utstillingen skal det lages en egen katalog, en egen nettutstilling, og en rekke arrangement på alle utstillingsstedene, en egen workshop for aspirerende sakprosategneserieskapere, og en workshop for barn, med serietegner Tore Strand Olsen.
Utstillingen er i hovedsak finansiert av NFFO og er et samarbeid med Serieteket, Strand forlag, No Comprendo Press, Cappelen Damm og Egmont.
– Den kreativiteten og det mangfoldet vi har sett i norske sakprosategneserier det siste tiåret, forteller oss at vi foreløpig bare har sett begynnelsen på en bølge som vil vokse. Vi håper utstillingen vil inspirere mange flere til å lese sakprosategneserier og stimulere nye serieskapere til å utforske sakprosategneserie-sjangeren, sier Hans Ivar Stordal, redaktør i Strand forlag.
Serieskaperne og bøkene i utstillingen er:
Steffen Kverneland – Munch
Tegnehanne – Blod, svette og tress-is
Lars Fiske – Grosz:Berlin–New York
Marta Breen og Jenny Jordahl – Kvinner i kamp
John S. Jamtli – Sabotør 2–Operasjon muskedunder
Lene Ask – O bli hos meg
Ida Larmo – Bow & Arrow
Kristian Krohg-Sørensen – Gentlemansforbryteren
– Norske tegneserier er inne i sin kanskje mest produktive og vitale periode noensinne, og mange av våre fremste serieskapere lager sakprosaserier. De siste årene har en rekke svært sterke norske sakprosategneserier mottatt gjeve priser og blitt hyllet både i Norge og i utlandet, og enkelte er oversatt til en rekke språk, sier Stordal.
Utstillingen er planlagt som en serie på ni plansjer med én åpningsplansje og deretter én plansje per serieskaper/tittel. Alt materiell er designet av designer Magnus Nyquist, og tekster er skrevet av Aksel Kielland og Una Gjerde. Det blir dessuten en egen «nettutstilling» på sakligeserier.no, samt en utstillingskatalog som også kan bestilles til gratis utdeling.

Utsatt frist for vederlagsordning
Alle som har utgitt verk de siste tre årene, kan sende inn krav om å få utbetalt vederlag. I år åpner NFFO for at du kan sende inn krav fra 17. november med frist 9. januar 2026.
Norske sakprosa feiret under årets bokmesse i Leipzig
Norge var bokmessens gjesteland og søndag 30. mars var det sakprosaens dag, «Wochenende für Wissensdurstige». Programmet fant sted på magiske Schaubühne Lindenfels. Dette ble opprinnelig bygget som en dansehall sent på 1800-tallet og utgjorde det nor...

Kunstig intelligens kan bli inntektskilde for NFFO
Bibliotekvederlaget og kopivederlaget har utgjort den økonomiske grunnmuren i NFFOs snart 50-årige historie. Nå arbeides det hardt i kulissene for å utvide fundamentet for faglitterære opphavere: KI-vederlaget.